Övik Energi

Axel Lindberg - exjobbare på Kunderbjudanden

Axel läser Civilingenjörsprogrammet i Energiteknik på Umeå universitet och har mellan januari-juni 2024 gjort sitt examensarbete hos oss.

Axel Lindberg i växthuset i Frövi.

Axel Lindberg på besök i det nybyggda jätteväxthuset i Frövi, som ska producera 8000 ton tomater årligen.

Vad ledde till att du gjorde ditt examensarbete hos oss?

I mina studier har jag särskilt intresserat mig för området värmeöverföring inom processindustrier. När det var dags att göra mitt examensarbete gjorde jag flera spontanansökningar till olika företag som på ett eller annat vis jobbade med värme, där Övik Energi då var ett av dem. En av företagets projektledare, Robert Selling, hörde då av sig till mig och berättade att han hade några idéer på vad jag kunde göra hos er. Vi bollade idéerna och landade till slut i att jag skulle göra något i anslutning till e-metanolfabriken FlagshipONE, som man ju hört talas om en hel del då de ska tillverka grönt fartygsbränsle med hjälp av rökgaser och annat från Övik Energis kraftvärmeverk. Anläggningen kommer precis som många andra industrier generera en del överskottsvärme och den värmen skulle definitivt kunna bidra till mer samhällsnytta i Örnsköldsvik.

Du har specialiserat dig just på att nyttja överskottsvärme för växthus och fiskodling. Kan du berätta mer om det här området?

En del känner nog till Peckas Naturodlingar Länk till annan webbplats., eller Agtira Länk till annan webbplats. som de heter nu. De säljer tomat och gurka i butik som de odlat i ett stort växthus i Härnösand. Tillsammans med grönsakerna odlar de delvis även lax i ett slutet system, vilket tekniskt sett gör anläggningen till en så kallad akvaponi.

I Frövi har företaget Wa3rm även byggt ett ännu större växthus Länk till annan webbplats. som nyttjar överskottsvärme från Billerud Korsnäs massa- och kartongbruk. Växthuset här ska producera 8000 ton tomater årligen, vilket motsvarar en tiondel av svenskarnas tomatkonsumtion varje år. Det finns så mycket spillvärme att ta vara på här att de kommer bygga ett till växthus i samma storlek på samma plats.

Mitt examensarbete har därför handlat om att titta på liknande lösningar i Örnsköldsvik, endera bara växthus eller även med fiskodling inkluderat. Utöver energinyttan i att använda spillvärmen är det bra för svenskarna att bli mindre beroende av matimport. Egen odling av grönsaker och fisk i den här skalan är rätt nytt i Sverige, men det är mycket som händer inom branschen nu. I jämförelse med våra grannländer har vi inte fokuserat på inomhusodling i samma skala, men samtidigt är vi inte heller beroende av uppvärmning via naturgas som de är, vilket blev lite kämpigt för dem i samband med krigsutbrottet i Ukraina. Överskottsvärme från industrier nyttjas i dagsläget kanske främst till fjärrvärme till fastigheter där människor bor och jobbar, men det finns potential för fler användningsområden. Sen ska det ju förstås till annat också – yta, el, vatten etcetera, men det är en annan femma.

Vad har du fått för uppfattning om Övik Energi?

Jag har trivts jättebra! Även om jag tekniskt sett varit på avdelningen Kunderbjudanden har jag ju samtidigt haft kontakt med medarbetare från alla möjliga delar av företaget. Människor som jobbar på allt ifrån företagets ledning ända ut till spetsen på infrastrukturavdelningen har varit mycket hjälpsamma när jag haft diverse frågor och funderingar. Jag har fått ett väldigt bra intryck av företaget och har stortrivts under min tid här.

Känner du att tiden hos oss har mött dina förväntningar?

Definitivt, och lite till också. Utöver att undersöka möjligheten att nyttja överskottsvärme för växthus och akvaponier har jag också kollat på möjligheten att producera fjärrvärme genom värmepumpar med överskottsvärmen som källa, samt ett litet sidospår med att producera el från den varmare överskottsvärmen som Övik Energi skickar ut i sitt fjärrvärmenät. Så helt klart har det varit en lärorik period!

Till vem skulle du rekommendera att göra praktik eller examensarbete på Övik Energi?

För mig som studerar energiteknik har det känts helt rätt, definitivt är det något jag rekommenderar till personer som går samma eller liknande utbildningsspår. Övik Energi är ett så brett företag som håller på med så mycket; processindustri, kraftvärme, ånga, elproduktion, fjärrvärme etcetera. Även om vi inte bygger fastigheter själva sysslar bolaget också med saker som Smart styrning med mera. Sammantaget skulle jag nog säga att alla som på något sätt intresserar sig för energifrågor kommer platsa på Övik Energi.

Vad har exjobbaren gjort hos oss?

Axel har som en del av sitt examensarbete undersökt möjligheterna att ta vara på överskottsvärme från e-metanolfabriken FlagshipONE för att värma upp växthus, bassänger för fiskodling eller kombinationer av växtodling och fiskodling, så kallade akvaponier. Genom att nyttja överskottsvärme från industrier kan akvaponier bli ett energieffektivt och hållbart sätt att producera livsmedel och minska trycket på exempelvis marina områden med hårt fisketryck. Exjobbet har gjorts hos Övik Energi i med samarbete med Ørsted.

Läs mer och ansök om praktik hos Övik Energi